Ben je nieuwsgierig naar bitcoins en hoe ze werken? Zo ja, dan ben je niet alleen! Bitcoins zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, nu steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieve betaalmethoden die ook meer veiligheid bieden. In deze blogpost gaan we in op al je vragen over wat bitcoin is en hoe het werkt, vooral als het gaat om het online kopen van goederen en diensten. In deze blogpost behandelen we de basis van bitcoins, leggen we uit hoe ze werken en bespreken we waarom ze in de loop der jaren zo populair zijn geworden. Lees dus snel verder als je meer wilt weten over Bitcoins en de groei van cryptocurrency
Wat zijn bitcoins?
Bitcoin is een digitale munt die in 2009 werd gecreëerd. Het is de eerste gedecentraliseerde, peer-to-peer cryptocurrency die niet gecontroleerd wordt door een centrale autoriteit of overheid, maar werkt via een gedistribueerd netwerk van computers die verbonden zijn met het internet. Met Bitcoin kunnen gebruikers direct en veilig betalingen doen en geld overmaken zonder tussenkomst van derden, zoals banken, betrouwbare casinos en andere financiële instellingen. In tegenstelling tot traditionele valuta maakt Bitcoin geen gebruik van fysieke munten of biljetten, maar gebruikt het cryptografie om transacties te beveiligen en de aanmaak van nieuwe eenheden van de munt te controleren. De onderliggende technologie van Bitcoin staat bekend als blockchain en werkt door transacties vast te leggen in een gedeeld grootboek dat voor iedereen met een internetverbinding toegankelijk is.
Naast het gebruik als digitale valuta is Bitcoin steeds populairder geworden als beleggingsobject vanwege het beperkte aanbod en de toenemende vraag van institutionele beleggers. Het totale aantal Bitcoins in omloop is beperkt tot 21 miljoen, wat het aantrekkelijk maakt als inflatiehedge. Omdat het bovendien een gedecentraliseerd systeem is, kan geen enkele entiteit de waarde ervan manipuleren of de werking ervan verstoren. De toekomst voor Bitcoin ziet er rooskleurig uit nu meer bedrijven het beginnen te accepteren voor betalingen, meer landen het erkennen als wettig betaalmiddel, en institutionele beleggers zich blijven storten op de cryptocurrency markten wereldwijd – wat allemaal bijdraagt aan een grotere adoptie en liquiditeit voor deze revolutionaire technologiegedreven activaklasse.
De groei van Bitcoin
De groei van Bitcoin in de afgelopen jaren is verbluffend geweest, waarbij beleggers in de digitale activa een hype maakten en toestroomden om een stukje van de actie te bemachtigen. De cryptocurrency ging van een fractie van een cent naar bijna $20.000 op het hoogtepunt in december 2017. Sindsdien is het aanzienlijk gedaald, maar de waarde is nog steeds hoger dan op enig moment voor zijn razendsnelle opkomst.
De groei van Bitcoin kan worden toegeschreven aan verschillende factoren die zich de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Van de toegenomen publieke bekendheid van de blockchaintechnologie en de gebruiksmogelijkheden ervan, tot de gestage toename van het vertrouwen van grotere instellingen die in Bitcoin investeren, dit alles heeft geleid tot een toestroom van investeerders op zoek naar winstmogelijkheden. Bovendien is het gebruik van Bitcoin als waardeopslag en betaalmethode wereldwijd gegroeid vanwege de decentrale opzet en het gebrek aan overheidscontrole.
Het lijdt geen twijfel dat de wilde opkomst van Bitcoin meer aandacht heeft getrokken dan ooit tevoren, maar dit betekent ook meer toezicht. Toezichthouders beginnen cryptocurrencies nader te bekijken, met veel landen die wetten invoeren die beperken wat individuen kunnen doen tijdens het verhandelen ervan. Op sommige plaatsen moeten specifieke beurzen worden geregistreerd of hebben bedrijven speciale vergunningen nodig als ze diensten willen verlenen die verband houden met Bitcoin en andere cryptocurrencies.
Over het geheel genomen lijkt het erop dat de populariteit van Bitcoin, ondanks enkele pogingen tot regulering, blijft groeien vanwege zijn unieke eigenschappen als betrouwbare waardeopslag of medium voor het doen van betalingen, zelfs wanneer traditionele valuta misschien niet geschikt of toegankelijk zijn voor zowel kopers als verkopers. Naarmate we verder gaan in een meer gedigitaliseerde wereld waarin de privacy van gegevens steeds belangrijker wordt, is het waarschijnlijk dat de vraag naar cryptocurrencies verder zal toenemen, zowel op de particuliere als op de institutionele markt.