opensea logo (1)

OpenSea

OpenSea is een toonaangevende marktplaats voor non-fungibele tokens. Op de marketplace kun je een verscheidenheid aan NFTs kopen en verkopen, zoals domeinnamen, digitale kunst en NFT collecties met behulp van een ETH wallet. 

Op het platform kunt je NFTs kopen en verkopen op de marktplaats en royalties krijgen wanneer deze worden doorverkocht. De beurs rekent lagere kosten dan de meeste van zijn concurrenten, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor NFT verzamelaars

Blockchain

Ethereum

Transactiekosten

2,5%

Betaalmiddel

$ETH, $WETH, $DAI

Biedt systemen

Timed Auction

Actief sinds

2018

All Time Volume

$649.31M

Actieve handelaars

140,324

Royalties

Artists’ choice

Wat is OpenSea?

Als je het verschil weet tussen ERC721 en ERC20 tokens, is de kans groot dat je OpenSea in 2021 al eens bezocht hebt, al was het maar kort, om te zien waar alle ophef over gaat. Zo niet, dan is dit wat je hebt gemist.

OpenSea is een gedecentraliseerde NFT marketplace die het kopen, verkopen en verhandelen van zeldzame niet-fungibele tokens (NFTs) mogelijk maakt. OpenSea werd ooit aangekondigd als de “eBay voor CryptoKitties“, maar is nu uitgegroeid tot een marktplaats voor andere soorten niet-fungibele activa zoals game-items, muziek, domeinnamen en nog veel meer. Het verschil met Binance NFT is dat OpenSea zich volledig alleen maar bezighoud met NFTs waar je bij Binance NFT ook de crypto kunt handelen die je nodig hebt om de NFTs te kopen.

Het platform is de belangrijkste NFT-uitwisseling in de crypto-industrie en werd in januari 2018 opgericht door programmeurs Alex Atallah en Devin Finzer om de handel van de eerste generatie digitale verzamelobjecten te vergemakkelijken. Vandaag de dag is OpenSea de grootste NFT-marktplaats naar volume, volgens gegevens van DappRadar.

Het platform laat je toe om miljoenen NFTs in honderden categorieën te verkennen en te verwerven. Je kunt er ook NFTs plaatsen die je zelf hebt gemaakt of die je ergens anders hebt gekocht.

Wat is het aanbod aan NFTs?

OpenSea is een marktplaats voor digitale verzamelobjecten; NFTs. Aangezien het platform gebruik maakt van slimme contracten voor transacties, hoeft de website jouw NFTs niet in bewaring te nemen. In plaats daarvan ben je eigenaar van je verzamelobjecten in je Ethereum wallet die verbonden is met de website van OpenSea.

Het is niet nodig om een account aan te maken bij OpenSea — het enige wat je moet doen is je crypto wallet aansluiten.

OpenSea heeft meer dan 200 categorieën van digitale activa en meer dan 4 miljoen NFTs op zijn website. Je kunt op deze NFTs bieden met Ethereum tokens, zoals DAI en Ether. DAI is een stablecoin die gekoppeld is aan de prijs van $1, waardoor het een minder volatiele manier is om NFTs te kopen en verkopen.

Deze aanbiedingen worden gevalideerd door je Ethereum wallet, en als de verkoper je aanbod accepteert zal de transactie worden afgehandeld door de smart contracts op de blockchain van Ethereum.

Naast het aanbieden van een marktplaats voor non-fungibele tokens, kunt je met OpenSea ook jouw eigen NFTs creëren zonder enige kennis van programmeren. Om dit te doen, kunt je op het tabblad Create op OpenSea klikken om een eigen NFT-collectie te creëren.

Hoe werkt de OpenSea marketplace?

Als gedecentraliseerde NFT marketplace stellen de slimme contracten van OpenSea gebruikers in staat om met het platform te integreren zonder de bewaring van hun NFTs uit handen te geven. Je digitale activa hoeven niet jouw wallet te verlaten tot je een transactie verricht. Je hoeft zelfs geen account aan te maken, zolang je maar een ondersteunde web3-wallet zoals MetaMask hebt.

Alle activa binnen de marktplaats zijn eigendom van OpenSea gebruikers, niet van het platform zelf. Je kunt deze NFTs kopen met Ether (ETH) en andere ondersteunde cryptocurrencies. De marktplaats heeft een Browser pagina waarmee je kunt zoeken naar NFTs.

Als je op zoek bent naar een specifieke NFT, kun je naar de zoekbalk gaan en er naar zoeken. Je kunt de zoekopdracht ook filteren op categorie, collectie, blockchain netwerk en status. Zodra je de resultaten van je zoekopdracht hebt, kun je deze sorteren op notering datum, prijs of views.

Het OpenSea-platform werd aanvankelijk uitsluitend aangedreven door Ethereum smart contracts, maar heeft onlangs ondersteuning toegevoegd aan de Klaytn-keten in het licht van zijn doel om een cross-chain marktplaats te worden die meer dan één blockchain ondersteunt. Bovendien heeft het Ethereum layer-2 protocol Polygon (MATIC) toegevoegd om goedkope en snelle handel mogelijk te maken.

Wil jij meer weten over NFTs? Onze cursus NFTs behandeld alle onderwerpen die nodig zijn om een succesvolle NFT belegger te worden.

Het handelen in NFTs kan gecompliceerd doen lijken maar niets is minder waar. We hebben hierom dan ook een beginnerscursus NFT ontwikkeld waar we alle ins en outs laten zien om succesvol NFTs te kunnen handelen. Je kunt je hier gratis aanmelden voor de beginnerscursus NFT.

Wat zijn de OpenSea prijzen?

Je kunt jouw eigen NFT-collecties gratis maken op OpenSea. De enige kosten op OpenSea zijn voor transacties, waarvoor OpenSea een commissie van 2,5% aanrekent. Dit is een concurrerende commissie voor een NFT marktplaats. Populaire concurrent Nifty Gateway rekent een minimum van 5% commissie op elke verkoop.

Er zijn hoge kosten voor het minten van de NFT op het Ethereum blockchain, dit ligt niet aan OpenSea en zul je bij elke NFT marketplace tegenkomen. De kosten kunnen rond de 200 euro liggen.

Ook hebben bepaalde NFTs hogere transactiekosten dan andere. Sommige artiesten vragen een commissie voor de verkoop op de secundaire marktplaats, wat een extra toeslag is bovenop de commissie van de website.

En sommige NFTs voor videogames hebben extra commissies die worden betaald aan de spelontwikkelaars, dus reken op een commissie van 5% tot 15% voor deze items.

Met welke cryptocurrencies kun je betalen?

OpenSea accepteert voornamelijk ETH of DAI voor aankopen. Echter, meer dan 150 andere tokens zoals UNI, MANA, REVV en WHALE worden ook geaccepteerd.

Klantenservice

Over het algemeen zijn de meeste klanten tevreden met de service die OpenSea biedt, en de meeste verzamelaars lopen niet tegen problemen aan. Dit komt omdat slimme contracten verantwoordelijk zijn voor het verhandelen van NFTs en cryptocurrency tussen kopers en verkopers, niet OpenSea zelf.

Een probleem met transacties via slimme contracten is de beperkte mogelijkheid van OpenSea om je persoonlijk te helpen met jouw transactie. Aangezien deze transacties op de blockchain staan, zijn ze onomkeerbaar en kan OpenSea transacties die op haar website zijn gemaakt niet wijzigen of annuleren.

Sinds NFTs zo veel nieuwe aandacht hebben gekregen, worden klanten service teams overstelpt met vragen van hun klanten. Als je een probleem hebt met je OpenSea account, heeft de website een veelgestelde vragen pagina die de meest voorkomende problemen met het platform beantwoordt.

Hoe veilig is OpenSea?

Omdat de NFTs in jouw wallet worden bewaard is de veiligheid gewaarborgd. Om zeker te weten dat je zo veilig mogelijk kunt handelen heeft OpenSea deze video gemaakt voor beleggers.

 

Is er een OpenSea app?

Momenteel biedt OpenSea geen mobiele app voor haar gebruikers. Je kunt OpenSea nog steeds gebruiken via jouw mobiele apparaat, het is anders geoptimaliseerd voor mobiele browsers, waardoor het gemakkelijk onderweg te gebruiken is.

Om het platform met een mobiel apparaat te gebruiken, moet je een Ethereum compatibele mobiele browser gebruiken, zoals Coinbase Wallet of Opera Touch.

Voor- en Nadelen

Voordelen

  • Concurrerende commissies
  • Grote verscheidenheid aan NFT verzamelobjecten
  • Toonaangevende beveiliging

Nadelen

  • Accepteert alleen betalingen in cryptocurrency
  • Een crypto wallet is nodig om te kunnen kopen en verkopen op het platform

Andere NFT marktplaatsen

Coinbase

Veelgestelde vragen

OpenSea is een gedecentraliseerde NFT marketplace die het kopen, verkopen en verhandelen van zeldzame niet-fungibele tokens (NFTs) mogelijk maakt.

OpenSea accepteert voornamelijk ETH of DAI voor aankopen. Echter, meer dan 150 andere tokens zoals UNI, MANA, REVV en WHALE worden ook geaccepteerd.

Omdat de NFT wordt opgeslagen in jouw wallet en nooit op het platform van OpenSea is deze veilig tegen hackers. Verder werkt het precies hetzelfde als wanneer je in crypto handeld.

Het verkopen van een collectie is nog nooit zo makkelijk geweest als bij OpenSea! Door jouw wallet te linken kun je jouw crypto art toevoegen aan een collectie op jouw profiel.

OpenSea heeft een breed scala aan verschillende soorten NFTs op de marktplaats zoals collecties, domeinnamen, muziek, games en nog veel meer.