De NFT markt kende een lastige paar jaren. Na het succes van de verhandelbare digitale objecten in 2020 begon in 2021 de markt flink terug te nemen. Dit had met name te maken met de bear markt van cryptocurrencies. Vele koersen van populaire munten zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) kelderden hard na het bereiken van een all time high in 2021. De Non Fungible Token (NFT) markt werd daarin meegesleurd, maar wat kunnen we verwachten in 2024 nu de komst van een Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) de crypto markt tot nieuwe hoogtes kan brengen?

De NFT markt is sterk gekoppeld aan de algehele groei en adoptie van de crypto markt. Dat hebben we goed kunnen zien in de bullrun van 2021 en de daaropvolgende markt crash. Niet alleen prijzen van cryptocurrencies daalde hard, maar ook die van NFTs. Sommige verzamelobjecten verloren volledig hun waarde waardoor beleggers hun vermogen zagen verdampen. Andere populaire NFTs wisten de crash te overleven, denk aan gevestigde namen zoals Bored APe Yacht Club en CryptoPunks.

Steeds meer smart contract platformen komen met eigen NFTs

Terwijl de digitale verzamelobjecten markt inzakte was het opvallend om te zien dat ontwikkelaars nieuwe NFTs bleven bouwen. Daarbij hebben we ook gezien dat steeds meer nieuwe cryptocurrency netwerken eigen digitale kunstobjecten introduceren, zo is het populaire memecoin netwerk Shiba Inu (SHIB) bezig met het ontwikkelen van NFTs op zijn netwerk. Daarmee kan het een van de eerste grote memecoin netwerken worden die ook digitale verzamelobjecten mogelijk maakt op het netwerk. Daarnaast is het Solana (SOL) netwerk hard gegroeid en zien we daar ook een flinke toename in NFT gebruik. Het populaire altcoin netwerk heeft namelijk al ruim 300.000 duizend collecties gelanceerd. Daarnaast heeft het grote Cardano (ADA) netwerk nu ook NFTs, nadat het netwerk vrij recent smart contract techonologie beschikbaar maakte, en zien we ook hier de populariteit flink van toenemen.  

Wat we kunnen verwachten van NFTs in 2024

De verwachting is dat NFT prijzen en populariteit sterk gelinkt zullen blijven aan de koersen van de crypto markt en met name de Bitcoin prijs. Met de komst van de BTC ETF kan er veel kapitaal naar de crypto markt stromen wat de prijzen omhoog kan tillen. Dit kan weer nieuwe gebruikers en investeerders aantrekken die mogelijk ook aangetrokken zullen zijn tot NFTs. Op termijn zullen de koersen van de digitale kunstobjecten ook weer toenemen. Daarmee kan 2024 een uitstekend jaar worden voor de NFT markt.