Volgens Frank Huisingh, Roy Blokvoort en Tessel Middag, schrijvers van een opiniestuk in de Volkskrant, moeten voetbalclubs zich verplichten om partners te kiezen die passen bij hun waarden en niet bijdragen aan de verwoesting van de planeet of de gezondheid van jonge fans.

De auteurs zijn zelfs zo ver dat zij willen dat websites waar je kunt online gokken en crypto bedrijven geheel verbannen wordt uit het voetbal. Ze menen dat jongeren niet alleen onverantwoorde risico’s nemen en vinden het daarom positief dat personen als Wim Kieft en Andy van der Meijde geen gokverslaving meer aanpraten. Maar om dezelfde jongeren te verleiden om te investeren in crypto is volgens hen “helpen van de regen in de drup”.

Op dit moment hebben negen van de achttien clubs uit de Eredivisie een sponsor die verbonden is met crypto (Ajax, AZ, Emmen, Feyenoord, Fortuna Sittard, NEC, PSV, Sparta en Vitesse). Voordien waren FC Groningen en FC Twente ook gesponsord door crypto-bedrijven. Ook de KNVB ontvangt sponsoring van crypto-gerelateerde bedrijven.

De auteurs, Frank Huisingh, Roy Blokvoort en Tessel Middag, suggereren dat het een geweldige start van het nieuwe jaar 2023 zou zijn als de KNVB samen met de voetbalclubs een plan opstelt om alle schadelijke sponsors en reclames uit het voetbal te verwijderen. Bedrijven zoals crypto’s, fossiele bedrijven en online gokbedrijven zouden volgens hen niet passen bij iets gezonds als voetbal.