Door de populariteit van cryptovaluta en de bijbehorende blockchaintechnologie werd het investeren in deze markt bij zowel bedrijven als consumenten steeds populairder. Nu is er nieuwe speler op deze markt die gebruik maakt van blockchaintechnologie: Non Fungible Tokens, beter bekend als NFT’s. Wat is NFT en wat is het verschil met crypto?

Wat is NFT?

NFT’s zijn een soort digitale eigendomscertificaten die voorwerpen uit de echte wereld representeren zoals muziek, foto’s, kunst of video. Ze worden in een digitaal grootboek vastgelegd en beheerd. Via hetzelfde grootboek worden ze verkocht en gekocht. In plaats van een echt kunstwerk aan de muur te hangen, ontvangt de koper van een NFT een uniek digitaal bestand. Elke NFT is uniek en kan niet worden uitgewisseld. Dat is een groot verschil met tokens zoals cryptovaluta. DIe kunnen juist wel worden uitgewisseld voor elkaar.

Wat is cryptocurrency?

Cryptovaluta is een digitale vorm van valuta die onafhankelijk is van financiële instellingen. Cryptovaluta wordt opgeslagen in een digitale portemonnee. Cryptovaluta kan worden uitgewisseld tussen personen. Onderliggende blockchain technologie zorgt ervoor dat betalingen kunnen worden ontvangen en verzonden. Iedere transactie wordt vastgelegd in een grootboek. De bekendste cryptovaluta zijn Bitcoin en Ethereum. Cryptomunten hebben een bepaalde waarde. Afhankelijk van de media en andere ontwikkelingen in de markt kunnen de Bitcoin koers en de Ethereum koers erg fluctueren.

Welke verschillen zijn er?

NFT’s verschillen van cryptovaluta op een aantal vlakken. Het belangrijkste verschil is dat NFT’s niet verhandeld worden, in tegenstelling tot cryptomunten. Iedere NFT is uniek en ook dit is een verschil met cryptomunten. Cryptovaluta kunnen worden geruild zonder waardeverlies. 

Hebben crypto en NFT’s ook overeenkomsten?

NFT’s en crypto hebben niet alleen verschillen. Ze hebben ook overeenkomsten. Het zijn beide digitale activa. Goederen die volkomen digitaal zijn en dus niet tastbaar. Daarnaast maken zowel cryptovaluta als NFT’s gebruik van blockchain technologie. Beiden worden versleuteld opgeslagen. Beiden zijn dus gedecentraliseerd en de online communities bepalen de regelgeving. Nog een overeenkomst is dat zowel NFT’s als cryptovaluta transparant zijn. Iedereen kan zien wat de transacties van een gebruiker was doordat iedere transactie vastgelegd is in het openbare blockchain netwerk.

Waar kun je NFT’s kopen?

NFT’s worden verhandeld via verschillende exchanges. Zo’n exchange werkt hetzelfde als een webshop. Je kunt het product aanklikken, je betaalt en het product wordt naar je toe gezonden. Een NFT die je koopt, kun je ook weer te koop aanbieden. De waarde van zo’n NFT kan stijgen. Dit zijn de belangrijkste marktplaatsen om NFT’s te kopen:

OpenSea

Deze exchange is een eigenlijk de Binance van de NFT’s. Het grootste en meest veelzijdige handelsplatform om NFT’s te kopen en te verkopen. Het is vrij eenvoudig om hier NFT’s te komen. Nog een bijkomstig voordeel, op OpenSea kun je ook je eigen NFT’s maken en toevoegen. De exchange is gebouwd op Ethereum. Je betaalt dus ook met deze cryptomunt voor een NFT. Voor de betaling moet je een MetaMask wallet aansluiten. 

Binance NFT

Sinds kort heeft ook Binance een eigen NFT marktplaats. Je kunt hier NFT’s kopen en verkopen. Ook hier gaat het kopen en verkopen van NFT’s vrij eenvoudig. Je betaalt voor NFT’s met de Binance coin (BNB) of de stablecoin (BUSD).

Geld verdienen met NFT’s?

Het kopen van een NFT is niet moeilijk. Maar het vinden van een waardevolle van een NFT is niet makkelijk. Wil je geld verdienen met NFT’s? Dan zijn er een aantal dingen belangrijk. Let op wie de eigenaar is van de NFT die je koopt en wat de geschiedenis is van de NFT. Als een NFT al vaak is doorverkocht tegen een goede prijs dan is dat een goed teken. Het betekent dat je een gewilde NFT koopt die je waarschijnlijk makkelijk kunt doorverkopen. Je moet wel uitkijken dat je niet teveel betaald. In de regel geldt, hoe zeldzamer de NFT is, hoe beter. Een collectie met volume, waar veel mensen in handelen is ook goed. Bij NFT exchanges staan deze gegevens aangegeven bij de NFT. Je weet dus gelijk of een bepaalde NFT populair is.